Vše je o prioritách

Chtěli byste mít na všechno více času?

Chcete mít ve věcech systém?

Víte, že na schůzky je třeba chodit včas, avšak stále se Vám to nedaří?

Přemýšlíte i o dalších změnách?

Rozporcujte svého slona! Ze začátku není potřeba činit žádná zásadní rozhodnutí ani mít speciální znalosti, neboť žádný problém se nevyřeší hned a zejména ne v celém rozsahu. Zaměřte se na řešení dílčích částí, a hlavně ZAČNĚTE!

Učiňte ihned několik drobných kroků

  1. Zvolte oblast, v které byste se rádi zlepšili (např. chci lépe pracovat s časem).
  2. Zamyslete se nad tím, co je pro Vás v této oblasti v současné době problém, tj. identifikujte ho (např. časové plánování) a udělejte z něho prioritu.
  3. Proveďte analýzu problému (zde můžete využít metodu 6W čili univerzální pomůcku pro mnoho příležitostí – o té příště) a formulujte ho (např. optimistický přístup k časovému plánování – plánuji si malé časové rezervy – názory odborníků na tuto skutečnost se příliš neliší – jedná se cca o 40 %).
  4. Stanovte si variantu/varianty řešení a jednu z nich si vyberte (např. pracovní čas si budu plánovat). POZOR! Zpravidla inklinujeme k tomu vybrat tu nejjednodušší cestu/variantu – hodnotit je však třeba primárně z hlediska přínosů(!).
  5. Rozhodně nezůstávejte u začnu, ale ZAČNĚTE (!) Pro začátek si zaznamenávejte všechny Vaše pracovní i nepracovní činnosti během Vašeho pracovního dne – bude na Vás čekat velké překvapení. Nezapomeňte si také každý den na konci vyhodnotit a získat tak zpětnou vazbu (o významu zpětné vazby někdy příště).
  6. Vše běží po spirále a dá se znovu a znovu vylepšovat. Máte pocit, že už jste učinili pokrok – vraťte se tedy k bodu 3 (otázky 6 W) a postup znovu opakujte a popřípadě ho rozšiřte o nějako další složku (s časem souvisí např. hospodaření s energií).

 

Příklad z poslední doby

Časové snímky dne, zpětná vazba a naše společná práce – vesměs prostřednictvím WhatsApp pomohly mému klientovi, že už jen nestuduje, ale našel si čas na volnočasové aktivity.

Bylo mi potěšením.

Máte zájem o konzultaci?

Nevíte si rady? Nebo si víte rady, ale máte pocit, že budete potřebovat supervizi, nebo parťáka (kouče) – nebojte se zavolat a vše probrat. Spousta věcí se dnes dá vyřešit rychle a vzdáleným přístupem.