Nejšťastnější muž na zemi

Na tomto místě obvykle nacházíte tituly, které souvisí s podnikáním a osobním rozvojem. Až tak velkou výjimkou vlastně není ani tato kniha, přestože se nejedná o žádný lehký žánr.

Moje první setkání s touto knihou proběhlo na internetu. Už je to nějakou dobu. Objednávala jsem si nějaké knihy a při té příležitosti jsem narazila na upoutávku na knihu Nejšťastnější muž na Zemi. Řekla jsem si, že až budu mít chvíli času, tak si ji musím určitě pořídit a přečíst. Uplynul další měsíc, letěla jsem z Malty, kde jsem byla na jazykovém pobytu. Potulovala jsem se po letišti a náhoda tomu chtěla, že můj zrak znovu připoutala obálka této knihy. Věnovala jsem jí pohled a moje první myšlenka byla, až přijedu zpět do Brna, musím si ji koupit. Pak jsem se zamyslela a řekla jsem si, že vlastně neexistuje důvod, proč si ji nekoupit rovnou a v angličtině, tedy jazyku, v kterém byla sepsána a vydána.

Po vzletu letadla jsem chvíli usnula. Pak jsem začala listovat a následně i číst. Jedná se o čtení, které vás skutečně chytne. Při přistání ve Vídni jsme měla za sebou už tři desítky stran…

Kdo je vlastně Nejšťastnější muž na Zemi?

Eddie Jaku (autor knihy) se narodil jako Abraham Jakubowicz v Německu v roce 1920 v židovské rodině (v knize k tomu uvádí, že v jeho rodině se považovali především za Němce). Za II. světové války (a ještě i před ní) byl Eddie vězněn v koncentračních táborech Buchenwald a Osvětim. V roce 1945 byl poslán na pochod smrti, odkud utekl. Nakonec byl osvobozen Spojeneckými vojsky. V roce 1946 se oženil s Flore. Byli svoji sedmdesát pět let, měli dva syny, vnoučata i pravnoučata. V roce 1950 se rozhodl, že s rodinou přesídlí do Austrálie. Zde poté, co odešel do penze, pracoval jako dobrovolník v Židovském muzeu v Sydney, a to od jeho založení v roce 1992. Opravdu strhující příběh.

Zemřel v říjnu 2021 ve věku 101 let. Jeho kniha byla přeložena do 37 jazyků a jeho odkaz je tak sdílen na celém světě.

Když jsem byla asi v polovině knihy, vyprávěla jsem o ní nadšeně jedné z mých kamarádek, která mi položila následující otázku:“ Proč se ta kniha tak jmenuje, když její hrdina vlastně zažívá peklo na zemi?“ Jestliže vytrváte ve čtení, odpovědi se vám dostane. Jen pro jistotu, může se stát, že přece jen nemáte tolik času na čtení, kolik byste si představovali, připojují pár myšlenek, které jsou nejen odpovědí na položenou otázku, avšak plyne z nich nejen velké ponaučení, ale i hluboký odkaz pro další generace:

  • Život může být krásný, pokud si ho krásným uděláte.
  • Štěstí je něco, co si můžeme vybrat.
  • Je mnoho věcí vzácnějších než peníze.
  • Zítřek přijde, jestliže přežijete dnešek.
  • Obejměte vaši matku.
  • Sdílený smutek je poloviční smutek, sdílená radost je dvojnásobná radost.
  • Vzdělání je záchrana (života).
  • Nikdy nebudete šťastní, když se budete dívat na vaše sousedy a bude se vám dělat špatně ze žárlivosti.
  • Kde je život, tam je naděje.

Kniha si zcela jistě pro její poselství dalším generacím zaslouží z a zvláště pak Eddie Jaku, který se ve velmi pokročilém věku rozhodl sdílet jeho příběh. Na přečtení této knihy si rozhodně udělejte čas, pomůže vám to objasnit, proč je kniha nazvaná Nejšťastnější muž na zemi.

A nezapomeňte. „Jestliže se usmíváte, svět se usmívá s Vámi.“