Vůbec poprvé jsem se s Ing. Miladou Matiovskou, MBA, MSc. setkala na letišti v Brně – Tuřanech. Je to už nějaký čas, léta běží. Byla, stejně jako já, členkou skupiny, která letěla do Nottighamu. Od té doby se s Miladkou při různých příležitostech potkávám a potkávám se s ní ráda. Vyzařuje z ní klid a energie. Nikdy nemá špatnou náladu, přestože obor jejího podnikání – plynárenství, je dle mého skromného názoru pro ženu relativně náročný a vyhrazený téměř výhradně mužům. Jak ráda s úsměvem uvádí, společnost QUANTUM, a.s., která sídlí ve Vyškově, a jejíž je místopředsedkyní představenstva a výkonnou ředitelkou, vlastní i část plynového vedení čili plynovod a věnuje se i dalším činnostem, které voní plynem. Ve spojitosti s její funkcí má ve společnosti na starosti především finance a personální záležitosti.

 

tMiladko, v krátkosti jsem představila společnost QUANTUM v úvodu, můžeš, resp. chceš k představení něco dodat?

vSáši, úplně jsi mi tím úvodním přestavením uvedla do rozpaků, tolik hezkých slov. Děkuji za to. Budu se snažit tomu obrazu aspoň trochu přiblížit ☺.

tMoje profese se ve mně nezapře – z obchodního rejstříku jsem zjistila, že ve vedení firmy QUANTUM jsi už více než 10 let. Připadalo Ti to snadnější na začátku, nebo přece jen s přibývajícími zkušenostmi jde vše více hladce?

vS přibývajícími roky to jde spíš hůř ☺. Ale ne, teď vážně. Současnost je z mého pohledu komplexnější, než byla minulost. Nelíbí se mi, co se děje v ČR a EU teď, a bude ještě hlouběji pokračovat v budoucnu. Nechci, aby to znělo nějak filozoficky, ale vnímám výraznou postupnou ztrátu svobody podnikání, nefungující vymahatelnost práva, rostoucí neomezenou moc v rukou přebujelé státní byrokracie a těžkou politickou krizi..

tJsi svým založením empatický člověk. Neobrací se někdy tato skutečnost při Tvé práci proti Tobě?

vJak člověk zraje osobnostně i profesně, hodně svých vlastností – ať už kladných nebo záporných – umí krotit. Být empatická je sice hezké, ale nesmí být naproti vám někdo, kdo to chce zneužít. Už jsem se v tom hodně zlepšila, rychle poznám, kdo je kdo. Nějak se mi rozbliká kontrolka „imunitního systému“ ve smyslu na „tohoto pozor“ a z empatie je rázem jiný – tvrdý postoj. To taky umím.

tMyslíš si, že průběžné vzdělávání pro podnikání důležitým předpokladem?

vAno, neustále se vzdělávat, dívat se kolem sebe, neusnout na vavřínech, nežít jen z minulých úspěchů, být flexibilní a reagovat na změny – to jsou důležité kostičky ze stavebnice úspěch v podnikání.

tJe podle Tebe vhodné si pro podnikání vybrat pouze jeden obor a v něm se snažit dosáhnout maxima nebo je lépe riziko diverzifikovat pro případ, že ne vždy vše vychází dle předpokladů?

vNevím, netroufám si radit. U mě to nebylo tak jednoznačné. Cesta k úspěchu byla dlážděná mnoha neúspěchy. Jde o to si věřit, věřit tomu, co dělám, vidět v tom smysl, snažit se být v práci profesionál. Nenechat se odradit, když je třeba poměr 8 neúspěchů na 2 úspěchy ☺. Takže v podstatě jsem asi diverzifikovala díky okolnostem – když něco nevycházelo podle očekávání, pustili jsme se do dalšího projektu a mezitím třeba došlo k pozitivnímu obratu a výsledku úplně jiného projektu ☺. Zní to možná trochu jako neřízený chaos, ale bylo to řízené
☺.

tJá sice tuším, jak relaxuješ, ale myslím si, že návštěvníci našich stránek by to také rádi
věděli. Můžeš se s nimi tedy podělit o tuto skutečnost?

vSnažím se hledat rovnováhu v práci i soukromém životě, ale nejde to úplně jednoduše. Zvlášť nám ženám, pokud se staráme o rodinu a domov, moc času na relaxaci nezbývá. Ale „moje chvilky“ si dopřeju, je to např. běhání v přírodě se psem, sem tam si jdu zacvičit, aby tělo drželo pohromadě, sauna, dobré jídlo a víno, v létě slunce – nejlépe na lehátku s knihou v ruce, v zimě hory na lyžích.

tV listopadu loňského roku jsme na tomto místě uveřejnili rozhovor s panem doc. Ing. Jiřím Kaláškem, CSc., který se po celý svůj život věnuje ovocnářství a zejména vinařství. Celý jeho život je spjat s vínem. O Tobě vím, že dobrým vínem, rovněž nepohrdneš. Zeptám se tedy, zda pořádáš také nějaké výpravy za vínem a preferuješ víno z nějaké odrůdy?

vAno, mám ráda dobré víno. Mám úctu k tomuto lahodnému moku a všem, kteří ho produkují. Příroda, slunce a správné klimatické podmínky by nebyly nic, kdyby nepřišel pracovitý vinař a z hroznů nevyprodukoval dobré víno. Nejvíc mi chutnají vína z jižní Moravy a z rakouské oblasti Wachau. V podstatě každé dobré víno mi chutná ☺.

tA nyní jedna otázka v duchu Betty MacDonaldové – „Co Ti podnikatelský život dal a vzal?“

vPodnikatelský život mi dal mnoho zkušeností, zážitků a osudových setkání se vzácnými lidmi – jako např. s p. JUDr. Sášou Navrátilovou ☺. Naopak nic mi nevzal – všechno je tak, jak má být.

tJaká vlastnost je dle Tvého názoru pro podnikání nejdůležitější?

vVěřit sám sobě.

tCo bys doporučila těm, kteří se chystají s podnikáním teprve začít?

vAť se do toho pustí. Budou-li pracovití a urputní, určitě se úspěch dostaví.

Miladko, děkuji Ti za rozhovor a přeji Ti mnoho úspěchů. Jsme moc rádi, že jsi nám věnovala Tvůj čas a poskytla nám rozhovor. Přejeme Ti, ať se daří a Tvůj podnikatelský život je úspěšným během na dlouhé trati bez jakýchkoliv zaváhání a překážek. Tentokrát se ptala Sáša ☺.

 

Milada Matiovská

Milada Matiovská

Podnikatelka a běžkyně