Martina Koukala, mistra světa na 50 km v běhu na lyžích z Val di Fiemme (2003), nemusíme přinejmenším příznivcům bílé stopy nijak zvlášť představovat.

Martin před 3 lety dospěl k rozhodnutí, že po téměř dvaceti letech ukončí závodní kariéru a začne více pobývat doma s rodinou a přáteli. Řešil také otázku, co dál. Mimo jiné se rozhodl pořádat Kempy Martina Koukala zaměřené na výuku běžeckého lyžování a to za výrazné podpory jeho manželky Vandy, to vše zaštítěné společností Koukey Production s.r.o., kterou vlastní společně.

tMartine, co nebo kdo byl hlavním impulsem pro rozhodnutí začít podnikat v tak netradičním oboru jako je výuka běhu na lyžích nebo „vylepšování“ dosavadního lyžařského stylu?

vMyslím si, že rozhodlo to, že jsem v lyžování strávil přes 20 let a hodně o něm vím. Už v závěru sportovní kariéry jsme začali s Vandou pořádat kempy a po skončení kariéry jsme tak řešili, jak postavit koncept podnikání.

tJak dlouho Ti trvalo, než ses od rozhodnutí začnu/začneme podnikat dostal ke skutečnému začátku?

vJá jsem podnikal jako OSVČ již od roku 1997. Po skončení mé kariéry jsme spíš řešili jakým způsobem dál fungovat, a protože do podnikání se rozhodla vstoupit i Vanda, rozhodli jsme se pro s.r.o. Pak už to proběhlo vše velmi rychle – od výběru formy podnikání po realizaci první akce cca za 2 měsíce.

tMáš po třech letech pocit, že nyní už je „hotovo“ nebo průběžně stále něco vylepšuješ/vylepšujete na základě dosavadních zkušeností?

vStále je co vylepšovat. Při pořádání kempů velmi stojíme o zpětnou vazbu od klientů.

tUdělal bys s odstupem času něco jinak?

vMyslím si, že ne.

tPořádáš kempy pouze u nás nebo i v cizině?

vAktuálně pořádáme kempy v ČR, Rakousku a Norsku. Jsme ale schopni připravit akci na míru kdekoliv na světě.

tNeuvažuješ o rozšíření své činnosti, např. také na kolečkové lyže či kolo?

vV rámci akcí pro firemní klientelu a individuálních lekcí už jsou kolečkové lyže a kolo, ale také běh a koloběžka v naší nabídce. Pro příští rok plánujeme kempy i v letním období.

tPostupoval jsi metodou – já na všechno sám si přijdu! – nebo jsi vyhledal při vstupu do podnikání odbornou radu?

vTouhle metodou jsem nepostupoval nikdy ani v lyžování, tak proč bych to dělal v podnikání. Proto jsem otázky ohledně založení firmy řešil s BB157.

tA nyní jedna otázka v duchu Betty MacDonaldové – „Co Ti podnikatelský život dal a vzal?“

vVzal mi jistoty a dal mi svobodu.

tJaká vlastnost je dle Tvého názoru pro podnikání nejdůležitější?

vTrpělivost, vytrvalost a rozhodně férovost.

tCo bys doporučil těm, kteří se chystají s podnikáním teprve začít?

vPromyslet si to a pak hlavně začít.

Informace o Kempech, ale i o dalších Martinových (a samozřejmě i Vandiných) aktivitách najdete kliknutím na tlačítko níže, popř. nám bez váhání můžete zavolat, rádi vám podáme bližší informace.

Sáša, s ohledem na skutečnost, že pochází z Vysočiny, si nasadila běžky nesčetněkrát a má k běžkování pozitivní vztah, takže vám ho může vřele doporučit. Martinovi fandila po celou jeho sportovní kariéru a nakloněná mu zůstává samozřejmě i nadále.

Martin Koukal

Martin Koukal

Z LYŽAŘE PODNIKATELEM A TRENÉREM I.