Nebudu daleko od pravdy, když si dovolím podnikání Pavla Matochy označit za více než originální. Pavel vystudoval sociologii, od roku 1992 pracoval jako žurnalista (nyní jako občasný) a postupně se stal, jak o sobě rád říká „principálem šachového cirkusu“.

Odjezd Šachového vlaku (jedné z největších šachových akcí roku) je na dohled a na konec listopadu připravuje Pavel Bankovní šachový festival, který se uskuteční v nejkrásnějších kongresových sálech Prahy – v budově ČNB a CERGE-EI. Další šachové akce budou zcela jistě následovat.

tPavle, kdy se dostavil nápad, že prostřednictvím šachů nebudeš bavit jen své přátele a kamarády, ale i širší okruh příznivců šachové hry?
vV roce 2003, když můj kamarád Dan Gladiš, s kterým jsem hrával šachy, přišel s nabídkou uspořádat šachovou akci. Řekl mi: „Ty vymysli, kdo s kým bude hrát, já dodám peníze, co nám zůstávají v marketingovém rozpočtu.“ Tak vznikl zápas šachové legendy Viktora Korčného s mladičkým sedmnáctiletým velmistrem Davidem Navarou pod praporem ABN AMRO Asset Management.

tPavle, vím o Tobě, že díky Tvému nápadu a nejen Tvému nadšení, ale i podpoře a přízni dalších lidí, vyjel Šachový vlak kolem střední Evropy. V první polovině října vyjíždí opět, pokolikáté to už bude?
vJiž posedmé.

tNe každý už se s Šachovým vlakem potkal. Můžeš tedy v krátkosti popsat, o co se tedy vlastně jedná?
vJde o mimořádný projekt Pražské šachové společnosti a Českých drah, který nemá jinde na světě ani v historii obdoby a spojuje cestování s šachovým turnajem. Na palubě speciálního vlaku, který projíždí v pěti dnech střední Evropou, se hraje mezinárodní šachový turnaj. Odpoledne a večery mají účastníci i jejich doprovod volné na prohlídky etapových měst, a proto je to jediný turnaj na světě, kam rády jezdí i manželky šachistů.

tLetos v pátek 13. 10. se vydáváte novou, dosud neabsolvovanou Česko-Slovenskou trasou (Praha – Olomouc – Trenčín – Bratislava – Lednice – Praha). Kterou z těch minulých tras bys označil jako Tvoji nejoblíbenější a která měla doposud největší ohlas u šachistů?
vZ minulých šesti ročníků byla nejkrásnější a nejúspěšnější cesta přes Alpy (Praha – Regensburg – Innsbruck – Salzburg – Český Krumlov – Praha), ale věřím, že i letošní trasa bude velmi úspěšná, a to mimo jiné proto, že jsme vyhověli přání mnoha účastníků zkrátit jednotlivé etapy, aby měli více času na prohlídky jednotlivých měst.

tPavle, nedá mi, abych se nezeptala, kdo nebo co Tě k šachům přivedlo?
vByl to můj táta, když mi bylo 5 let. Šachy byly mužskou zábavou naší širší rodiny. Při všech návštěvách nejrůznějších strýčků jsme se já, táta a strýčkové odebírali do pokoje hrát šachy, zatímco ženy zůstávaly klábosit v kuchyni.

tJaké vlastnosti se Ti podařilo díky šachům získat, popř. je výrazně posílit?
vŠachy posilují dovednosti, které jsou dobré nejen pro hru, ale i pro život a business vůbec. Např. jde o kombinaci strategického a taktického přístupu (možno vnímat i jako kombinaci dlouhodobých a krátkodobých cílů, kdy ty krátkodobé mají sloužit nejen pro okamžité potěšení, ale i pro realizaci těch dlouhodobých), nebo o kombinaci trpělivosti a citu pro rozhodující okamžik, kdy je třeba soupeři zasadit ránu.

tSouhlasíš s výrokem Benjamina Franklina – „Hra v šachy nás učí, abychom nikdy neztráceli odvahu jen proto, že naše současné postavení vypadá tak špatně.“ – a pokud ano, řídíš se jím často?
vSouhlasím, ale … Stejně jako jsem u minulé otázky mluvil o adekvátní kombinaci strategie a taktiky či trpělivosti a rozhodnosti, tak i zde je třeba absolutní Franklinův výrok relativizovat. Jsou pozice, kdy je správné se prostě vzdát a začít novou partii. Jak říkal jeden starý šachový mistr svému soupeři: „ Nyní máte už jen dvě možnosti – buď se vzdát, nebo dál bavit diváky.“ A stejně tak i v businessu je občas třeba nějaký projekt ukončit, ztráty odepsat a začít s novým projektem. I v životě člověk občas zjistí, že nějaká cesta už dál nevede, či jak říkal Carlos Castaneda: „Ta cesta nemá srdce a je třeba ji opustit.“

tA nyní jedna otázka v duchu Betty MacDonaldové – „Co Ti podnikatelský život dal a vzal?“
vDal mi ještě větší míru svobody než předchozí novinářský život a vzal mi pseudo jistotu pravidelných měsíční platů. Jsem mnohem více pánem svého času (čas je náš nejdůležitější zdroj, život na zemi je hodně krátký), mohu si více vybírat, s kým budu spolupracovat a potkávat se a s kým ne. Za výsledek musím přijmout vlastní odpovědnost.

tJaká vlastnost je dle Tvého názoru pro podnikání nejdůležitější?
vSmysl pro vyváženou kombinaci „broad picture“ a detailů. Musíte být schopni nadhledu, širokého pohledu vnímání mnoha kontextů, dlouhodobých cílů atd. a zároveň nebýt líní akceptovat, že detaily rozhodují. Odkázal bych zde na svůj několik let starý novoroční blog, kde popisuji svoji inspiraci pro přístup k podnikání, představeními Cirque de Soleil (http://www.blog.praguechess.cz/).

tCo bys doporučil těm, kteří se chystají s podnikáním teprve začít?
vAť porazí strach, svého prvního nepřítele a risknou to.

 

Pavle, děkuji Ti za rozhovor a Tobě i celému týmu šachového vlaku přeji, abyste úspěšně dorazili 17. října do cílové stanice Praha – hlavní nádraží.

Informace o Šachovém vlaku, ale i dalších Pavlových aktivitách můžete nalézt po kliknutí tlačítka níže, popř. nám bez váhání můžete zavolat, rádi Vám podáme informace.

Sáša se svezla šachovým vlakem už několikrát. Šachy nehraje, ale má ráda atmosféru kolem a ráda šachistům fandí. I letos se chystá na část cesty připojit.

Pavel Matocha

Pavel Matocha

Šachista a podnikatel